Esthetische tandheelkunde
Cosmetische tandheelkunde (of esthetische tandheelkunde) is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen wordt verfraaid. Denk hierbij aan tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee we verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen maken. Ook het bleken van verkleurde tanden en kiezen valt onder deze noemer.
Tanden bleken
Bent u niet tevreden bent over de kleur van uw tanden? Door tanden bleken krijgt u weer witte tanden.
Tanden en kiezen worden donkerder van kleur naarmate u ouder wordt. Het tandbeen (het deel onder het glazuur) verkleurt verkleurende voedingsmiddelen, roken, medicijngebruik of een breuk of val. Uw tanden worden minder wit of u krijgt zelfs gele tanden of grijze tanden.
Tanden bleken is geen ingrijpende behandeling. U krijgt een bitje met bleekvloeistof dat u thuis enkele nachten kunt dragen. Elke keer dat u het draagt worden uw tanden witter. Doordat het tanden bleken geleidelijk gaat, heeft u zelf in de hand hoe wit uw tanden worden.
Tijdens het bleken zet de bleekvloeistof uw glazuur tijdelijk open. Het bleekmiddel (6% waterstofperoxide) komt binnenin de tand en breekt de kleurmoleculen af, waardoor de tanden weer hun natuurlijk witte kleur terugkrijgen.
Is tanden bleken veilig?
Tanden bleken wordt bij Mondzorgkliniek Molenlanden altijd door een gediplomeerde preventie-assistent uitgevoerd, zodat u verzekerd bent van een goede behandeling. Voorafgaand aan de behandeling bekijkt de preventie-assistent (onder toezicht van de tandarts) of een bleekbehandeling mogelijk is. Niet ieder gebit komt in aanmerking voor een behandeling. Elementen als kronen, facings en vullingen kleuren niet mee.
Uw tanden worden niet aangetast en over het algemeen voelt u niets van de behandeling. In sommige situaties kan er gevoeligheid optreden. Met enkele eenvoudige instructies voor de verzorging van uw tanden behoudt u blijvend resultaat en zijn uw tanden lichter dan tevoren.
Sinds november 2012 heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) strengere regels opgelegd op bleekmethodes. Tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistentes mogen tandbleekmiddelen gebruiken die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven. Thuisbleekmiddelen, verkocht in drogisterijen, schoonheidssalons, bleekshops en via internet mogen slechts tot 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven.
Het bleken van tanden onder toezicht van een tandheelkundige is, zoals uit diverse studies is gebleken, absoluut veilig voor tanden en tandvlees. Volgens de EU-richtlijnen wordt het bleken van tanden afgeraden voor kinderen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Facings (labiale veneering)
Facings zijn de ideale oplossing om uw tanden mooier te maken: afgebroken tanden worden gerepareerd, spleetjes opgevuld, scheve tanden gemaskeerd en tanden worden witter.
Een facing is een schildje van composiet of porselein dat wordt aangebracht op je tanden. Beide materialen zijn zeer solide en maken de facings in principe even sterk als de rest van je tanden.
Composiet
Een composiet facing is gemaakt van hetzelfde materiaal als een gewone tandvulling. Kies je voor een composiet facing, dan wordt een kleine laag tandkleurig materiaal aangebracht op de te behandelen tand. Deze materiaalsoort is goedkoper dan de porselein variant en iets minder duurzaam. Gemiddeld gaat het zo’n 5-10 jaar mee.
Composiet facings worden doorgaans in één behandeling geplaatst. De tand of kies wordt eerst behandeld met zuur om ruwheid te creëren. Zo hecht de facing zich beter aan de betreffende tand of kies. Vervolgens wordt er een hechtmateriaal aangebracht. Stap voor stap wordt er een laagje composiet aangebracht, waardoor een facing ontstaat die past bij de rest van het gebit. De tandarts schijnt met een blauw licht op de facings om ze uit te harden. Tot slot worden de composiet facings in de gewenste vorm geslepen, zodat uw gebit er weer recht en natuurlijk uitziet.
Porselein
Een porselein facing is een klein schild van porselein op de tand. Porseleinen facings zijn gemaakt van een harder materiaal dan composiet facings. Daardoor zijn ze duurzamer en verkleuren ze minder snel. De gemiddelde levensduur is 15-25 jaar.
U maakt altijd twee afspraken voor het laten plaatsen van porseleinen facings. Na het bespreken van uw klachten en wensen maakt de tandarts een afdruk van uw gebit. De tandtechnicus maakt op basis van uw gebitsafdruk de porselein facings op maat. Vervolgens komt u terug voor de tweede afspraak en plaatst de tandarts de op maat gemaakte facings met hechtmateriaal op uw tanden.
Onderhoud en levensduur
Hoe lang facings meegaan is mede afhankelijk van de manier waarop u uw tanden gebruikt.
Facings onderhoudt u hetzelfde als de rest van uw gebit. U poetst tweemaal per dag; flossen, rageren en het gebruik van tandenstokers schaadt de facings niet en blijft belangrijk voor de gezondheid van uw tandvlees en gebit.
Als u goed met uw tanden omgaat, gaan de facings langer mee. Het bijten op nagels en pennen is daarom uit den boze. In principe kunt u alles eten wat u normaal ook eet. Het is raadzaam om niet te bijten op harde voedingsmiddelen, zoals zuurtjes en noten. Gebruik hiervoor uw kiezen.