Tandprothesen
Een gebitsprothese of kunstgebit vervangt ontbrekende tanden en kiezen. Door tandbederf, een ongeval of erfelijkheid kunnen er tanden en kiezen ontbreken. Een gebitsprothese wordt tegenwoordig zo mooi gemaakt dat het niet van een natuurlijk gebit is te onderscheiden. Zo kunt u weer zorgeloos praten en lachen en blijven genieten van een goede maaltijd. Er bestaan verschillende soorten prothesen.
Iedere mond en kaak is anders. Daarom vraagt het vervaardigen van een gebitsprothese precisie. De tandarts bespreekt met u welke kleur en vorm uw nieuwe tanden krijgen. Na het verzamelen van al deze informatie kunt u de eerste prothese passen. We passen enkele keren tot het uiteindelijke resultaat kan worden vervaardigd in kunststof.
Gehele gebitsprothese
Een volledig uitneembare prothese (kunstgebit) vervangt al uw tanden en kiezen. Een kunstgebit betekent dat de kaak volledig tandeloos is: boven, onder of beiden. Protheses worden gemaakt zodat ze passen op de anatomie van de kaken en de mondspieren. Bij een kunstgebit of gehele prothese zuigen de bitjes voor de boven- en onderkaak zich vast in de mond.
Kunstgebit op implantaten
Het kunstgebit op implantaten is een volledig kunstgebit dat vastzit in de kaak. Het zit vast op implantaten die in het kaakbot worden aangebracht. Hierdoor zit uw kunstgebit stevig vast in uw mond en hoeft u geen kleefpasta’s te gebruiken. Er zijn 2 varianten: een uitneembaar klikgebit dat u dagelijks in- en uit kunt klikken om het te reinigen en een all-on-4 die vast zit op uw kaak en dus niet uitneembaar is.
Partiële gebitsprothese
Mist u een of enkele tanden en/of kiezen, ziet u een volledig kunstgebit (nog) niet zitten en is een kroon op implantaat voor u ook geen goede oplossing? Kies dan voor een gedeeltelijk kunstgebit, zoals een frameprothese of een kunstharsplaatje dat de missende elementen in uw eigen gebit aanvult.
Frameprothese
Een frameprothese dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een gedeeltelijk kunstgebit dat uw eigen gebit aanvult. Dit metalen frame heeft kunsthars in de kleur van tandvlees. Daaraan zijn tanden en/of kiezen bevestigd. Dit gedeeltelijke kunstgebit steunt deels op uw resterende tanden en kiezen. Met kleine haakjes wordt de prothese vastgeklemd aan de bestaande tanden.
Mist u een of enkele tanden en kiezen en is een brug of een kroon op implantaat geen oplossing voor u, ziet u een volledig kunstgebit nog niet zitten, kies dan voor een gedeeltelijk kunstgebit, zoals een frameprothese of een kunstharsplaatje dat uw eigen gebit aanvult. De frameprothese biedt meer comfort dan een kunstharsplaatje, maar is ook iets duurder.
Immediaatprothese
Immediaatprothese (noodprothese) is een prothese die direct na het verwijderen van uw laatste tanden en kiezen wordt vervaardigd en in de kaak geplaatst, die wordt gebruikt als u geen eigen tanden en kiezen meer heeft.
De immediaatprothese is een tijdelijke prothese zodat u niet zonder tanden en kiezen naar huis gaat. De prothese wordt direct, na het trekken van de tanden en/of kiezen, in de mond geplaatst. Het direct plaatsen van een immediaatprothese beperkt het opzwellen van de kaak.
Rebasing van uw kunstgebit
Rebasing betekent passend maken. Een kunstgebit blijft niet altijd goed in uw mond liggen. Een slecht zittend kunstgebit kan verschillende klachten geven, zoals pijnlijke plekjes in de mond, moeite met kauwen en praten. Heeft u deze klachten? Dan is uw kunstgebit aan een onderhoudsbeurt toe. Dit noemen we rebasing van de prothese. Wij vullen dan uw kunstgebit op. Na een rebasing past uw kunstgebit weer perfect en zouden alle klachten moeten verdwijnen.
Doordat de kaken geleidelijk slinken gaat uw kunstgebit losser zitten. Hierdoor gaat u zich aanpassen aan een niet goed passende gebitsprothese. Dit kan leiden tot problemen en klachten waarbij u aanvankelijk niet denkt dat die worden veroorzaakt door uw prothese. Met een rebasing past uw prothese weer goed op uw kaak.
Handige tips
Een prothese is in eerste instantie wennen omdat uw mond zich nog aan de vorm moet aanpassen. Een gebitsprothese zorgt ervoor dat uw wangen voller zijn, waardoor uw gezicht verandert. Eten is enigszins onwennig in het begin. Begin daarom de eerste dagen met zacht voedsel. Probeer geen stukken af te bijten, maar kauw uw eten rustig. Het kan ook zijn dat u in het begin slist. Oefen klanken en letters die uw uitspraak bemoeilijken. We adviseren u om het kunstgebit of klikgebit in te houden, hoe ongemakkelijk dit in het begin ook is. Dit is de enige manier waarop u aan uw prothese went.
In het begin kan uw gebitsprothese ongemakkelijk zitten. Het kunstgebit zuigt zich aan uw kaken vast, waardoor mogelijk gevoelige plekken ontstaan. De tandarts kan uw prothese hier en daar aanpassen om de drukpunten af te nemen. Een prothese went het snelst als u deze blijft dragen.
Een prothese moet net als een natuurlijk gebit schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor geen normale tandpasta’s, maar speciale reinigingsmiddelen, verkrijgbaar bij een drogist of apotheek. Ook uw tandvlees dient u schoon te houden, om ontstekingen te voorkomen. Onze mondhygiënist kan helpen met aanvullende hygiënetips.
Tot slot komt u ook met een kunstgebit of klikgebit jaarlijks op controle te komen, zodat uw tandarts kan bekijken wat de staat van uw prothese is en of die tussentijds nog aangepast moet worden.